понеделник, 31 август 2015 г.

Пица със сушени домати



за тестото:
1/2 кубче жива мая(или 1 пакетче суха мая)
1ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
2-3 с.л. зехтин или олио
1 ч.ч. топла вода
400-600 гр. брашно( или толкова че да стане меко тесто)

4- 5 големи глави лук
сушени домати мариновани в зехтин
сирене
кашкавал
риган

пресен босилек



Замесете меко тесто от изброените продукти и го оставете да втаса за 30-40минути.

Нарежете лука на полумесеци и го запържете в малко олио до готовност поръсете с риган на вкус и отстранете от огъня.Оставете да се охлади.
Разточете тестото, върху набрашнена повърхност,  на тънко и го прехвърлете в на маслена тава. Разпределете отгоре равномерно лукът и нарязаните сушени домати и натрошеното сирене. Покрийте с кашкавал и печете на силна фурна.
Сервирайте с листенца пресен босилек.




неделя, 30 август 2015 г.

Сушени домати


След като градинарствах се оказах с огромно количество домати. По- голямата част от тях се превърнаха в доматен сок, но си заделих по- дребните за опит на сушени домати.

За рецептата се доверих Йоана, защото е описало процеса много подробно.
И така, ако решите да се пробвате ви трябват:

-домати ( за предпочитане сорт "Рома", но моите си бяха обикновени градински доматки, но избирах по- дребните и месести)
- 3-4 скилидки чесън
-черен пипер
-сол 
-пресен риган (аз нямах)
-30-40 мл. зехтин

Нарязвате доматите на четвъртини и ги нареждате в голяма тава покрита с хартия за печене. Поръсвате ги със зехтина ,солта, черния пипер и нарязания чесън. Слагате пресните подправки.
Доматите се изсушават във фурната на 100 градуса.Готови са когато сърцевината остане почти суха ,а краищата се сбръчкат навътре.
На мен ми отне 6 часа.
Доматките се охлаждат напълно и чак тогава се мариноват в зехтин.

за мариноването:
зехтин - студено пресован
3-4 скилидки чесън
и пресни билки на вкус

Сушените домати се поставят в плътно затварящ се буркан, като между тях се слага чесъна и билките. Долива се зехтин, колкото да покрие доматите.Буркана се затваря и се прибира в хладилник или на тъмно и студено място.

В повечето рецепти се махат семките ,предполагам да се улесни процеса на сушене. Аз реших да ги оставя. Нямах пресни билки така че ги пропуснах. Но следващия път ще се приготвя по- отрано защото съм сигурна , че ще бъдат по- ароматни.




петък, 28 август 2015 г.

Мини "Павлова"с малини






  • 4 белтъка
  • щипка сол
  • 180 г кристална захар

за крема:
  • 250 г сладкарска сметана
  • 1 чаена лъжица ванилова есенция
за украсяване:
  •  малини
Фурната се нагрява на 100°C. Голяма тава се покрива с хартия за печене, намазана с малко олио.
Белтъците и солта се слагат в суха купа. Разбиват се с миксер докато станат обемни и побелеят. При не прекъснато разбиване по малко се добавя захар

Разбиват се докато станат гъсти и пухкави.

Изсипват се в подготвената тава и се прави кръгове . Оформя се лека вдлъбнатина в средата на всеки кръг. Пече се 1,5 часа като се внимава белтъците да не потъмнеят. Ако това се случи фурната се намаля и се оставя известно време отворена.

Когато основата се изпече внимателно се пренася върху сервизна чиния и се оставя да изстине напълно преди да се аранжира с крем и плодове. Ако се приготвя един ден предварително, трябва да се съхранява на сухо място.

За крема - сметана  се разбива с миксер. Добавя се  и ванилията.



Рецептата видях при Йоана

сряда, 26 август 2015 г.

Малинов сладолед със заквасена сметана


Днес имам имен ден. Нека почерпя с това разхлаждащо сладоледче. Рецептата ми стана интересна заради заквасената сметана.


Количество: 1 л.
Продукти:
200 гр кисело мляко
400 гр заквасена сметана
500 гр малини
100 гр захар

Малините се почистват и намачкват. 
Към тях се добавя захарта, , киселото мляко и заквасената сметана. Разбърква с миксер  докато всичко се смеси и захарта се разтопи.
Изсипваме сместа в машина за сладолед. Оставете машината за върти за 30 мин.  След което изсипете сладоледа в съд и го оставете да стегне във фризера за още 2-3ч. 

Рецептата видях тук

вторник, 25 август 2015 г.

Чушки пълнени с кайма и булгур



12- 14 червени чушки почистени от семето
1 купичка булгур
500г. кайма
2 големи глави лук нарязани на кубчета
1 морков настърган
малко целина- глава нарязана на дребни кубчета
2 големи домата, пасирани в блендер или настъргани
сол
черен пипер
червен пипер
лют червен пипер
кимион
джоджен
5- 6 с.л. олио

Булгурът се изплаква със студена вода в сито и се оставя де се отцеди излишната вода.
В олиото се задушават лука, морковите и целината. Прибавя се каймата и тя се задушава докато се изпари течността и остане предимно на мазнина(но без да препържвате каймата ,все пак ще има още топлинна обработка).
Прибавя се булгура, бърка се около минутка и се добавят червения пипер, разбърква се и веднага се прибавят доматите, а след минутка и една купичка с гореща вода или бульон.
Прибавят се останалите подправки , като заври огъня се намалява и се оставя булгура до усвои течността. С готовата плънка се пълнят чушките. Поставят се в подходяща тава и се поливат с вода. Течността трябва да е до средата на чушките.Пекат се на умерена фурна.



неделя, 23 август 2015 г.

Вълшебни бухтички


Нарекох ги вълшебни защото стават много бързо. Приготвят се с прости и налични продукти и изчезват като с магия. Приготвяла сам и друг вид бухти ,но вкусът и на двата вида е много различен.Тези са доста по сладки. А вълшебните са като чели по- пухкави и деликатни.

2 яйца
3 с.л. олио
6 с.л. кисело мляко
1 к.л. сода бикарбонат
1/2 к.л. захар
150 г. сирене настъргано
2 ч.ч. брашно
1 к.л. сол

олио за пържене

От  изброените продукти се замесва меко тесто. Ако е необходимо се добавя още малко брашно за да може тестото да се точи. Върху добре набрашнена повърхност се разточва и се реже с формички. Бухтичките се пържат в сгорещено олио.





неделя, 2 август 2015 г.

Патладжани ала пармиджана


Патладжани ала пармиджана защото като пазарувах се отнесах и забравих да купя точно пармезана, та си ги направих с наш кашкавал, Ужасно вкусни станаха. Докато се печаха от фурната се носеше божествен аромат.Рецептата бях гледала по" Fiesta TV", но като тръгнах да я търся не можах да я намеря. Добре че беше Пепчо, направо ме спаси! И затова огромни благодарности към нея !

3-  4 патладжана
сол
3 яйца
1/2 ч.ч. брашно
3-4 филий хляб
олио за пържене

200г. пармазан ( аз сложих кашкавал)
200г. ементал
250г. моцарела
 босилек - пресен

за соса:
доматен сок около 1 литър
1 глава голяма лук
6-7 скилитки чесън
по- малко от 1/2 ч.л. захар
риган
черен пипер
кимион
сол
олио


Патладжанът се почиства и се обелва.
Нарязва се на филийки по дължина с дебелина около 1 см. Посолява се и се оставя да се отдели горчивия сок поне 30 минути.
Хляба се смила в блендер на трохи. ( Може да ползвате и готови галета).

Приготвя се сосът:
Лука се нарязва на ситни кубчета и се задушава в олиото заедно с наситнения чесън. Добавят се доматите. Като поври сосът се добавят и подправките на вкус.


Патладжанът  се изплаква под студена вода и се подсушава добре. Всяко парче се овалва последователно в брашно, разбитите яйца и хлебните трохи. Пържи се в сгорещеното олио до зачервяване от двете страни. Изважда се в чиния с домакинска хартия за да се попие излишната мазнина.Дъното на съда за готвене се покрива с малко доматен сос. Нареждат се плътно от панираните патладжани. Отгоре се залива равномерно с доматения сос. Поръсва се с пармазан или кашкавал, нарежда се част от ементала и моцарелата нарязана на кръгчета. Подреждат се листа пресен босилек накъсани на по- едри парчета. Следва отново ред патладжани, доматен сос , сирена, докато се изчерпат продуктите. Най- отгоре се залива с доматен сос и пармезан или кашкавал.Тавата се покрива с алуминиево фолио. Пече се в предварително загрята на 180 градуса за 30 минути, маха се фолиото и продължава да се пече да се зачервят сирената. Оставя се да почине 15 - 20 минути и се нарязва.











И малко снимки от моята градина.





Нещо с фасула не ми се получиха много нещата. Както се вижда има равни количества трева и фасул. Освен това при саденето забравихме къде насадихме зелевия фасул и къде стария :)
Така че накрая оставихме всичко за зрял фасул
Но така е то- градинар не се става от един път. Като първа година забавляваме съседите.
Днес като питах как точно се сади граха ( понеже нашия беше много на гъсто) съседката ми обясни и после каза: " виж вашия как се подпираше" . Той че се подпираше подпираше се ама и не можеше да диша май много. Но имахме реколта и беше много вкусна.
То и морковите ни бяха на гъстичко, ама извадихме 3 кофи. Всякакви размери. Преобладаваха "бейби" морковите поради гъстотата :), но са си вкусни и екологични. Сега фризерът ми е пълен с моркови.



Най- накрая разбрах що е тученица. Ей това до чушките. Самонасяло се е из цялата градина. Докато го разпозная то взе че стана грамаданско и не съм много сигурна дали не е много жилаво за салата. Пък и се кани да цъфти. Така ,че догодина ще го дебна като е по- крехко.


Изключително ми е кеф в градината. Мръсна съм , кална съм. Изяждат ме  рояците комари, въпреки всички репиленти с които се къпя. Слънчасвам, защото времето ми е ограничено и когато успея да си открадна малко и отида до село, все ми се иска да направя и още нещо...
Уви , боровинката ми май е изсъхнала, но пък аронията и тайберито изглеждат много добре.
Понеже тайберито било някакъв хибрид между малина и къпина мъжът ми се шегува , че е ГМО и няма затриване.